Laura Borràs

Directora Acadèmica del Máster en Literatura en l’era digital de la Universitat de Barcelona i directora de la Institució de les Lletres Catalanes

És llicenciada en Filologia Catalana (1993) i doctora cum laude en Filologia Romànica (1997) per la Universitat de Barcelona per la tesi Formes de la follia a l’Edat Mitjana. Estudi comparat de textos literaris i representacions iconogràfiques (publicada com a assaig a Més enllà de la raó, Barcelona, Quaderns Crema, 1999), amb títol de Doctorat Europeu (1997) i Premi Extraordinari (1998) de la Divisió de Ciències Humanes i Socials de la Universitat de Barcelona.

Des de fa 19 anys és professora a la Universitat de Barcelona on ensenya Teoria de la Literatura i Literatura Comparada i també és professora del Màster de Formació del Professorat del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura. Els darrers 15 anys ha combinat aquesta docència amb l’e-learning i el blended learning de literatura com a professora agregada de la UOC en les llicenciatures d’Humanitats i Filologia i als Estudis d’Arts i Humanitats, desenvolupant-hi el terreny de l’Open and Distance Learning (ODL). Des del 2007 és la Directora Acadèmica del Máster en Literatura en l’era digital de la Universitat de Barcelona i el Grup 62. Des de gener de 2013 ha estat nomenada pel Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, Directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Els seus camps d’interès són múltiples i variats, des de la literatura medieval a la més recent literatura electrònica, passant per les interrelacions entre la miniatura i el text en el marc de la bogeria medieval o l’estudi del mite de Don Joan en la literatura, la música i el cinema. Ha publicat nombrosos llibres, articles i treballs sobre literatura contemporània, teatre, cinema i literatura, molts dels quals inclouen, de manera destacada, una reflexió sobre l’escriptura i la lectura en l’era digital i l’estudi de les noves textualitats electròniques. S’ha especialitzat en la difusió de la literatura en entorns digitals, particularment les xarxes 2.0. Fa formació de docents en aquests àmbits en l’àmbit nacional i internacional i és requerida a participar com a experta en comissions d’abast mundial (USA, Canada, Mèxic, Itàlia, Bèlgica, França, Anglaterra, Noruega, Finlàndia, Brasil, etc.)

Ha estat guardonada per la seva trajectòria amb la Distinció de Jove Investigador de la Generalitat de Catalunya (2001-2005) i des del 2000 dirigeix el grup de recerca consolidat per la Generalitat de Catalunya (SGR 2009-529, 2005-00332) HERMENEIA (www.hermeneia.net), que estudia les connexions entre els estudis literaris i les tecnologies digitals i està format per professors de diverses universitats europees i americanes. És la Directora Acadèmica d’OFELIA (Organització Filològica d’Estudis Literaris i Artístics, www.ofelia.cat) i ha estat Presidenta de l’E-poetry 2009 que va tenir lloc a Barcelona i guest editor del Vol II de l’antologia Electronic Literature Collection, juntament amb Rita Raley, Talan Memmott i Brian Kim Stefans. També és membre de l’Internacional Literary Advisory Board de la Electronic Literature Organization (ELO), membre i professora del Programa de Doctorat Europeu Cultural Studies in Literary Interzones, Erasmus Mundus Joint Doctorate (EMJD/ University of Bergamo), de l’Erasmus Intensive Program on European Digital Literatures que coordina la Université Paris 8, així com membre del jurat del Premi Sant Jordi de novel·la, del Premi Ramon Llull i del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Des del 2008 és requerida per la Generalitat de Catalunya per a les Doctorials, les jornades de formació per a futurs doctors com a ponent sobre la recerca a Catalunya, Espanya, Europa i el món. Durant els cursos 2010-2011/2011-2012 ha estat Visiting Professor de la Kingston University a Londres. Durant l’any 2012 ha estat nomenada Comissària del Centenari Sales, Calders, Tísner per la Generalitat de Catalunya i per l’Ajuntament de Barcelona (Vegeu memòria de l’any: MEMÒRIA completa de l’any literari Sales-Calders-Tísner.)

Advertisements

Segueix-nos al twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Advertisements
Organitzen
Institut de Cultura de la Ciutat d'Olot
Universitat de Girona
Fundació d'Estudis Superiors d'Olot
  Col·laboren:
Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura
Diputació de Girona